družinska

Otrok je v veliki meri izraz staršev.

Problemi v družini se praviloma kažejo tudi skozi vedenje otroka. Starši si zaradi prezaposlenosti velikokrat ne vzamemo dovolj časa, da bi se poglobili v otrokovo doživljanje vsakdana in njegovih problemov, posledično pa niso zadovoljene njihove psihološke potrebe. Pri vzgoji smo preveč popustljivi ali pa nasprotno preveč strogi, kar lahko privede do težav, ki se pogosto izražajo v odklonskem vedenju naših otrok. Praviloma se pojavljajo težave pri otrocih, ki niso slišani in upoštevani tako, kot bi si sami želeli.

Med starši in otroci je medgeneracijska razlika, zato ni nič nenavadnega, da tako različno dojemamo svet. Svet tehnologije napreduje z izjemno hitrostjo in marsikateri starš se v tem ne znajde, medtem ko otroci rastejo. Slabše ocene v šoli in/ali neprimerno vedenje so pogosto otrokov krik na pomoč ali želja po pozornosti.

 

Pri vzgoji je dobro upoštevati mercedes model vzgoje, načelo katerega je uravnoteženo postavljanje ciljev, pohval in kritike.

 

Družinska terapija pomeni, da v obravnavo sprejmemo vse člane družine, saj je pomembno, da se ponovno vzpostavita kontakt in komunikacija med člani družine.

Izjemoma na terapijo sprejmemo tudi samo mladostnika, vendar pa je obravnava celotne družine bolj uspešna.

Družinsko terapijo priporočamo tudi, kadar gre za izgubo enega člana družine, saj je nujno, da se gre preko vseh faz žalovanja in da lahko potem ponovno zaživite.

Pošlji povpraševanje

Ali ste se znašli v situaciji, ko potrebujete pomoč, da premagate notranjo stisko, razrešite osebne, partnerske ali družinske težave? Imate kakšno vprašanje? Brez zadržkov pošljite povpraševanje in kmalu boste prejeli odgovor.

Ponujamo vam tudi 20-minutno brezplačno individualno svetovanje.

    Želim prejemati novice in vabila na dogodke po elektronski pošti