Finančno svetovanje

Psihologija financ

Nudimo finančno svetovanje iz psihološkega vidika, in sicer posameznikom svetujemo, kako ravnati z denarjem, ki ga imajo na razpolago, da bodo ravnali preudarno in hkrati v skladu s svojimi željami in potrebami.

 

Zdrav odnos do denarja

Kadar je denar sredstvo za doseganje želja in ciljev, govorimo o zdravem odnosu do denarja, kadar pa denar postane motiv sam po sebi, v smislu, da ga imamo in kopičimo, pa lahko vodi v finančno nefunkcionalnost. Posameznik naj bi ločil med potrebo in željo in tudi to je ena izmed sestavin finančne pismenosti. Poznavanje finančnih tokov je vsekakor koristno. Gre za uravnoteženost in ne kopičenje. V kolikor se zmernosti pri upravljanju z denarjem nismo naučili v mladosti, se lahko le-to naučimo kasneje. Učimo se lahko z opazovanjem, branjem, z udeležbo na raznih delavnicah o upravljanju financ.

 

Finančna nefunkcionalnost

O finančni nefunkcionalnosti govorimo, ko posameznik prekomerno zapravlja, se zadolžuje, obsedeno išče hitre možnosti zaslužka, ali pa kopiči denar in si ničesar ne privošči. Slednje so v ZDA poimenovali ‘moneyrexia’. Gre za izgubo sposobnosti realne ocene finančnih zmožnosti, za neutemeljen strah pred obubožanjem, čeprav finančno stanje kaže drugače. Takega posameznika je strah nenadne nenačrtovane situacije v prihodnosti. Misli, da se bo zgodilo nekaj strašnega, zato denar kopiči. Posameznik torej ni več usmerjen v življenje tukaj in zdaj, temveč živi v strahu pred prihodnostjo. Postaja nefunkcionalen in ker ni v stiku s svojo nefunkcionalnostjo, je možnost, da bo poiskal pomoč, majhna.

 

Se tudi vam zdi, da ne glede na višino vaše plače, denarja ni nikoli dovolj? Najbrž s svojimi financami ne razpolagate pravilno.

 

Primer celodnevne delavnice:

Psihologija financ ali kako učinkovito ravnati z denarjem!

Denar predstavlja pomembno vlogo v vsakdanjem življenju. Pravijo, da je v denarju moč in če želite imeti del te moči, se je potrebno najprej naučiti finančne pismenosti. Bogastvo posameznika se meri v času (letih, mesecih, tednih), ki jih lahko s svojimi prihranki preživi, če danes preneha delati ob enakem življenjskem stilu, kot ga je imel do sedaj. Kako dolgo lahko preživite vi?

Delavnica je namenjena vsem, ki bi se radi kar se da dobro naučili upravljati z lastnimi financami, se pobližje srečali s finančnimi tokovi, se seznanili s ‘podganjo dirko’ in spoznali osnove psihologije denarja.

 

Cilji delavnice:  

  • se seznaniti z osnovnimi pravili poslovanja z denarjem,
  • spremeniti finančno miselnost,
  • izdelati osebni finančni načrt,
  • bolje razpolagati z lastnimi financami.

Pošlji povpraševanje

Ali ste se znašli v situaciji, ko potrebujete pomoč, da premagate notranjo stisko, razrešite osebne, partnerske ali družinske težave? Imate kakšno vprašanje? Brez zadržkov pošljite povpraševanje in kmalu boste prejeli odgovor.

    Želim prejemati novice in vabila na dogodke po elektronski pošti