Terapija na daljavo.

Vzpon digitalne dobe vztrajno prinaša nove oblike komunikacije, ohranjanja stikov in načine človeškega delovanja v vseh različnih oblikah. Pojav korona virusa in prisila po spremembi življenja, pa sta nas v tovrstno digitalizacijo potisnila še intenzivneje. Potreba po kontinuirani psihoterapevtski obravnavi pa je zaradi dodatnih situacijskih stisk še večja in tako se je tudi psihoterapevtska obravnava adaptirala in povsem preselila na digitalne kanale. Čeprav smo jo na tak način izvajali že pred epidemijo, je sedaj postala nova realnost, za katero je potreben telefon, tablica ali računalnik z mikrofonom in kamero.

Trenutno na Psihovitalu na daljavo potekajo vse vrste psihoterapije: individualna psihoterapija, partnerska psihoterapija, družinska psihoterapija ter skupinska psihoterapija.

 

Zakaj se odločiti za online psihoterapijo?

Kot že omenjeno, smo na Psihovitalu pridobivali izkušnje z online obravnavo še pred pričetkom epidemije, saj je kar nekaj naših uporabnikov iz oddaljenih mest po Sloveniji in drugih držav ter tudi kontinentov. V drugem valu epidemije pri nas smo z namenom ohranjanja zdravja, naše poslovanje preselili na splet v 100%. Ob vzpostavitvi digitalne povezave med klientom in psihoterapevtom se prav tako kot pri obravnavi v »živo«, oblikuje način komunikacije, ki omogoča, da klienti v varnem okolju delijo svoje izkušnje.

 

Pri delu se poslužujemo izključno tistih programov, ki so preverjeno varni in ustrezno zaščiteni (kriptirani), da se, kar se da, pred uhajanjem v spletu zaščitijo informacije znotraj psihoterapevtskega procesa. Z uporabo slušalk pa preprečimo tudi, da bi »zidovi dobili ušesa«.

 

Prednost video-online izvedbe v času Covid-19 je tudi to, da terapevti lahko vidimo obraz posameznika, ki bi bil v obravnavi v živo prekrit z zaščitno masko. Mimika, kot pomemben del neverbalne komunikacije, velikokrat pove o doživljanju posameznika več ali kaj drugače, kot govorijo besede.

Online psihoterapevtski proces hkrati še vedno predstavlja prednost posameznikom, ki delajo ali živijo v tujini ter bi si želeli psihoterapevta v materinem jeziku, kot tudi vsem tistim, ki imajo nepredvidljive urnike mogoče tudi zdravstvene težave in jim vsakotedenska vožnja predstavlja dodatno časovno in finančno breme.

 

 

Kako poteka online terapija?

Online terapija poteka preko vzpostavitve video klica na varni kriptirani povezavi (Zoom, Viber, Whatsapp, Google Meet…). Kot smo že omenili je zanjo potrebno zagotoviti internetno omrežje ter ustrezno opremo, ki pa je dandanes tako ali tako že skoraj v vsakem gospodinjstvu  (pameten telefon, tablico ali računalnik z delujočo kamero in mikrofonom). Z nami se dogovorite za termin, potem pa se preko dogovorjenega, varovanega kanala srečujemo na psihoterapiji. Prav tako smo v sklopu online terapije zavezani k enaki meri zaupnosti kot pri terapiji v živo. Pomembno je, da vsak posameznik zase presodi, ali je zanj tak način  primeren – da se počuti udobno govoriti o intimnih stvareh, svojih občutjih, strahovih in ostalih vsebinah preko računalnika.

 

Učinkovitost online psihoterapije tudi znanstveno dokazana

Da je online terapija učinkovita ne govorijo samo naše izkušnje ter mnenja naših klientov, temveč to dokazujejo tudi znanstvene raziskave. B. Wagner, A. B. Horn ter Maercker (2013) so na vzorcu posameznikov z depresivno simptomatiko potrdili primerljivo uspešnost in učinkovitost video-online psihoterapije z tradicionalno obliko terapije (kjer sta terapevt in klient v istem prostoru). Uspešnost psihoterapevtskega procesa preko spleta je bila potrjena tudi skozi raziskavo učinkovitosti omenjene oblike obravnave pri klientih s socialno fobijo (Andrews, Davies in Titov, 2011). Še več znanstvenih raziskav, ki dokazujejo, da lahko online obravnavo ovrednotimo enakovredno tradicionalni obravnavi posameznikov, pa bomo predstavili v kakšnem od naslednjih prispevkov.

 

Mnenja klientov

Terapije v skupini so mi zelo všeč, saj vsak posameznik deli s skupino svoje probleme, strahove in stiske s katerimi se lahko tudi sama velikokrat poistovetim. Zelo mi pomaga tudi, da lahko sama povem svoje dvome in razmišljanja ter se nato s poslušanjem mnenj in izkušenj ostalih udeležencev in predvsem terapevta pomirim in skušam pri sebi kaj spremeniti in popraviti.

Metka

Na terapijo sem se prijavila zaradi slabe samopodobe, pomanjkanja samozavesti in depresije. Po nekaj individualnih urah s terapevtom, sem se pridružila skupini, v kateri nas je devet udeležencev. Na prvi uri sem se vsakemu članu posebej predstavila in povedala zakaj sem se na terapijo prijavila, prav tako tudi oni meni. Zaradi uvedbe ukrepov za preprečitev širjenja korone virusa, terapije potekajo na internetu preko Zoom-a. Vsak član pove skupini kaj se mu je dogajalo v preteklem tednu. Psihoterapevt nato vse ostale člane prosi za komentar oziroma njihovo mnenje na slišano, nakar poda še svoje strokovno mnenje.

Anonimno

S partnerko sva na začetku imela pomisleke o tem, da lahko partnersko terapijo uspešno izvedemo preko spleta. Oba sva namreč pristaša osebnega stika. Zaradi tega sva celo dva krat prestavila pričetek partnerske terapije. Pa sva na koncu vendarle poizkusila in ugotovila, da nama tak način dela še bolj ustreza. Jaz sem službeno veliko v tujini in to tako sploh ni predstavljalo nobene ovire. Termine sva lahko veliko tako lažje planirala. Tudi rezultati so odlični in najin odnos je končno takšen, kot si ga želiva. Partnersko terapijo priporočam vsem, ki želijo izboljšati partnerski odnos, pa naj se izvaja v živo ali pa preko spleta.

Andrej in Mirjanapartnerska psihoterapija

Z obliko terapije na daljavo mi je prihranjen čas, ki ga porabim za vožnjo, hkrati pa mi sama vožnja na terapijo ne povzroča dodatnih stroškov. Doma se počutim bolj udobno, terapija lahko poteka praktično iz domačega kavča in v pižami ? Prav tako imam doma vedno pri roki vse potrebne pripravljene materiale in jih lahko brez težav dostopam kadarkoli. Pristop se mi zdi bolj oseben, saj na tak način s terapevtom komuniciram ‘face to face’, namesto, da bi v živo nekoga gledala v masko.

Saraklientka individualne terapije

Online oblika skupinske psihoterapije je bila zame odlična izbira, saj sem se v domačem okolju počutila veliko boljše ter lažje govorila o temah, ki so z osebnim stikom težje za debatirati. V primerjavi z izvedbo v živo lahko rečem, da sem bila tako bolj sproščena, prav tako sem lahko lažje spremljala odzive ostalih članov, prihranjen mi je bil čas in strošek vožnje. V sedanjem času (korona virusa) se mi je to zdela tudi boljša odločitev, saj vem, da bi mi delov živo bilo z masko oteženo, hkrati pa bi skozi njo lahko tudi zakrila del svojih odzivov, česar ne bi želela.

Mojcaklientka skupinske terapije

Brezplačen posvet

Izpolnite spodnji obrazec in se prijavite na 20-minutno brezplačno individualno svetovanje.

    Želim prejemati novice in vabila na dogodke po elektronski pošti